Från Giovanni ......... till Giovanni 

 

 

......Fastigheten köptes av min farfar Giovanni i 1953 men jag var bara 16 när han dog. För honom är jag skyldig mycket, inte bara ödsboet utan också en stor respekt för växter och jord...

                                      Giovanni     

                                                                      

Utsikt över vår dal från Pratomagno
Utsikt över vår dal från Pratomagno

Gården Pian del Pino ligger i hjärtat av Toscana, vid foten av bergsmassivet Pratomagno som dominerar Arno-dalen, ett Chianti-område mellan Arezzo och Florens. Vår egendom omfattar ca 15 hektar varav sex används för vinproduktion. Produktionsområdet ligger mycket nära Campogialli, en medeltida by som sedan väldigt länge har varit knuten till jordbruk.

 

Naturreservatet Valle dell'Inferno och Bandella
Naturreservatet Valle dell'Inferno och Bandella

Vid Romito och den romantiska Buriano Bridge över floden Arno är ett fantastiskt naturområde med vattendrag och raviner.

I de övre delarna flyter floden mellan de nästan vertikala sidorna i en ravin i Valle Fiamme. Vattnet flyter tyst här i dag, eftersom mängden vatten kontrolleras av Levane dammen. Förr i tiden var annorlunda och ljudet av det störtande vita vattnet var påtagligt. Här arbetade de modiga "foderai", män som flottade trädstammar nerför floden från Casentino området till Florens och varven i Pisa. Landskapet är lika omväxlande som det är vackert. I hjärtat av naturreservatet avklingar ravinen till en mjuk flodbank där den ansluter sig till floden Ascione. Här öppnar sig landskapet och övergår i Bandellas träskmarker.


Allt började 2001 när vi bestämde oss för att ta hand om familjegården, det var för oss rätt tid att möta en ny utmaning.

Berget, alpinism, klättring, ansträngningen gav en belöning med underbara landskap. Att vara djupt delaktig i upplevelser och inte minst i naturen var och är fortfarande en mycket viktig del i våra liv. Och nog är det så, att utan dessa erfarenheter skulle vi aldrig ha etablerat en "naturlig " gård" där ”naturliga" är för oss synonymt med äkthet, originalitet och sanning.

När vi fick möjligheten att ta over vinproduktionen var hanteringen av dessa landområden baserat på användning av kemikalier och allt byggde på en produktion med extrem exploatering av jord och växter.

I 2001 kunde vi inleda omvandlingen från en minst sagt dålig industriellt inriktad produktion till ett ekologiskt jordbruk. Vi skiftade sedan till ett biodynamiskt jordbruk för att sedan gå över till ett "naturligt" jordbruk, ett jordbruk där jord och växter nu har återvunnit sin naturliga livscykel.

Engagemanget och sökandet efter den "naturliga” metoden fortsätter i vinkällaren. Varje år bidrar nu jordens naturliga sammansättning tillsammans med solens energi till att starta den mirakulösa omvandlingen av druvor till vin med sin unika kvalitet och smak.

  

Vår vingård ligger i södra Pratomagno och gynnas av unika och idealiska klimatförhållanden för tillväxt och mognad av druvor, med svala temperaturer under groddperioden och varma temperaturer under mognaden, med täta regn under våren och hösten och gynnsamma temperaturväxlingar mellan dag och natt.

Intensiv ljusstyrka omger oss under hela året och den ständiga brisen som blåser från väst underlättar avdunstning, pollinering och mognad av druvorna.

 

 

Vår vintillverkning och vinkällaren där både lagring och tappning sker, ligger fortfarande i den medeltida byn Campogialli. Den är väl utrustad och tillåter oss att följa vår egen, naturligt valda väg, även efter skörden. Det är ett val som vi tror är det bästa sättet att producera väl igenkännliga, autentiska och perfekta viner på. Det är lätt att definiera ett vin som naturligt: Ett naturligt producerat vin är ett vin som görs med naturliga druvor och utan tillsatser som jäst, enzymer eller tanniner.

Det är en utmaning att producera ett helt naturligt vin, och det är definitivt inte möjligt att göra det med druvor som producerats med dagens konventionella metoder, hela kedjan i tillverkningen måste bygga på naturlig produktion.

Den första produkten, "Piandelpino", producerades i 2003 med druvor från de närmaste arealer som omger gården. Denna delen av vår vingård är de äldsta och inkluderar olika unika druvsorter.

Den andra produkten är "Jubilus", den är producerad med endast Sangiovese druvor. Efter det kom sedan "Pianalti" och slutligen, "Marì", som är ett rosévin.

2011 fick vi fram Salix, som är ett unikt vin. Det är ett resultat av ett omfattande arbete för att återupprätta en vinstock som man tidigare trott var försvunnen, men som funnits vilande i vår vingård utan att vi helt förstått det. Colorino del Valdarno är en unik druva som uttrycker spännande vilda dofter.