Hantverk

Under de senaste åren har vi förlorat förståelsen för ett hantverksmässigt utförande i vintillverkning.

Men om man betraktar de produkter som är skapat av ett äkta hantverk är de just dessa produkter som är bestående i ett långsiktigt perspektiv, de är skapade av kunniga hantverkare - från deras intuition, kreativitet och professionalism. Varorna hos en skicklig hantverkare har en förmåga att bli unik och blir därigenom svår att kopiera eller massproducera.

Under den långa processen för vinproduktion - som går från planeringen av vingården till saluföringen av det producerade vinet på buteljerade flaskor - finns det en myriad av moment där den hantverkskunniga vinproducenten kan påverka kvaliteten på sina viner.

Utan att gå in i en lång beskrivning, vill jag bara beskriva en av viktigare principerna för hantverksmässig vintillverkning, där den "hantverksmässiga" kvaliteten minimerar mekaniseringen av processerna i produktion för omvandling från druvor till vin till ett minimum.

Att hantera en vingård för hand innebär att man kommer så nära som det går till den naturliga tillväxtprocessen och i källaren betyder att man undviker att använda onaturliga eller konstgjorda tillsatser som kan förändra produktens genuina uttryck.

Hantverkaren är dock inte bara producent och skapare men är också den första som ansvarar för kvaliteten och äktheten hos sina produkter och kan därför anses vara en slags överordnad "övervakare". Hantverkaren är den som är absolut ansvarig för att produkterna som levereras är av högsta möjliga kvalitet samtidig är det hans levebröd och i det ligger också viken av att upprätthålla den unika identiteten i vingården.